Windows update error 80246002

Mnogi korisnici Windows 7 operativnog sistema se žale da im više ne radi Windows Update, tj. da dobijaju poruku: „Windows could not search for new updates, Error Code 80246002”.

Microsft je napravio grešku u jednom od svojih zakrpa. Iako se pominju razna rešenja, mnogo korisnika potvrđuje da im ponuđena rešenja ne rešavaju problem.

Jedino provereno rešenje, koje daje rezultat jeste promena DNS postavki vaše konekcije. Pre promene podešavanja, dobro bi bilo da negde zabeležite prvobitna podešavanja. Umesto trenutnih DNS postavki, treba podesiti parametre od nekog javnog DNS servisa kao što je npr. Google Public DNS IP addresses. Nakon promene DNS podešavanja potrebno je restartovati računar.

Podešavanja za Google Public DNS IP addresses:

  • Za IPv4:
    • Primarni DNS server: 8.8.8.8
    • Alternativni DNS server: 8.8.8.4 ili
  • Za IPv6:
    • Primarni DNS server: 2001:4860:4860::8888
    • Alternativni DNS server: 2001:4860:4860::8844

Nakon što se izmene podešavanja za DNS servere i restartuje računar, potrebno je ponovo pokrenuti Widows Update kako bi se izvršilo ažuriranje sistema sa svim važnim „zakrpama“. Pošto se izvrši ažuriranje sistema, Windows Update će ponovo raditi i sa vašim prvobitnim podešavanjima za DNS servere.

Nakon izvršenog ažuriranja, preporučuje se da se podešavanja za DNS servere vrate na prvobitna podešavanja.

NAPOMENA:

Glavna negativna strana ovakvog podešavanja je u tome što na ovaj način Google prati vaše aktivnosti na internetu umesto vašeg internet provajdera. Iz pomenutog razloga, preporučuje se da se nakon izvršenog ažuriranja Windowsa, postavke za DNS servere vrate na prvobitne.